Katheters (andere schrijfwijze is: catheters) zijn er in verschillende soorten en maten. Niet alleen de lengte kan verschillen. Ook de dikte van de katheter is van belang. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten coatings, tips en materialen.

Sommige katheters moeten voor gebruik nat gemaakt worden met schoon water. Andere modellen zijn voorzien van een zakje met steriel water die je open moet knijpen zodat het water in contact komt met de katheter waardoor de coating word geactiveerd. Ook zijn er blaaskatheters die al verpakt zijn in een vloeistof waardoor ze direct uit de verpakking te gebruiken zijn.

Verschillende katheters

Hieronder komen de verschillende vormen van de katheters aan bod. Vraag je arts of incontinentieverpleegkundige welke katheter voor jou de juiste keuze is.

Een blaaskatheter kan op onderstaande punten anders zijn:

  • lengte
  • dikte
  • coating
  • al dan niet klaar voor gebruik
  • tip (puntje die je als eerste inbrengt)
  • met of zonder opvangzak

Vrouwen gebruiken over het algemeen korte catheters. Dit omdat de urineleider die naar de blaas loopt korter is dan bij mannen.

De dikte wordt uitgedrukt in CH (Charrière), waarbij een lager getal een dunnere katheter is. (1 CH = 1/3 mm).

Gebruikelijke maten zijn CH06, CH08, CH10, CH12, CH14, CH16 en CH18. Zelf gebruik ik al jaren naar tevredenheid katheters CH14.

De coating is de glijlaag op de katheter die ervoor moet zorgen dat er zo min mogelijk wrijving is en het katheteriseren zo soepel mogelijk verloopt. Over het algemeen moet deze laag geactiveerd worden door de catheter ca. 30 seconden in schoon water te brengen. Bij sommige modellen zit er een zakje steriel water bijgesloten. Weer andere modellen zitten al voorverpakt in een vloeistof en zijn direct klaar voor gebruik.

Het model Tieman is voorzien van een gebogen puntje. Deze wordt gebruikt voor bepaalde problemen met inbrengen van de katheter. Denk bijvoorbeeld aan een vergroting van de prostaat. De gewone modellen hebben een rechte tip.

Als laaste zijn er nog katheters voorzien van een opvangzak. Op deze manier ben je niet afhankelijk van de aanwezigheid van een toilet.